Sfârșitul lui Eddy Bellegueule

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 27 Ianuarie, 2019
2545

„Sfârșitul lui Eddy Bellegueule” e un roman despre trauma descoperirii propriei homosexualități într-un mediu ostil, tradițional, în care valorile clasice decretează că bărbatul trebuie să fie violent, să bea și să muncească pentru a-și întreține familia, iar femeile să se căsătorească repede și să facă cât mai mulți copii. Ai spune că e vorba despre un sat din secolul XIX, însă nu. Acțiunea romanului se petrece undeva în anii nouăzeci, în Franța.

Eddy, puștiul efeminat, cu voce firavă și cu mișcări de „femeie” devine personajul favorit al huliganilor de la școală și prada preferată a ironiilor. Motiv de rușine pentru tatăl alcoolic, mândru de bărbăția sa. Incapabil să înțeleagă homosexualitea altfel decât ca o rușine, Eddy se pedepsește singur și se obligă să își modifice vocea și mișcările trupului. Să îi placă femeile, alcoolul și gesturile masculine. Să petreacă mai mult timp cu băieții și să ascundă orice incident violent. Să demonstreze tuturor că e un bărbat normal. Eșuează însă în tot ce își propune și viața lui devine un coșmar.

Roman autobiografic, depresiv, traumatizant, ce construiește un portret dur și violent clasei muncitoare franceze, „Sfârșitul lui Eddy Bellegueule” anunță un prozator excelent care, în ciuda vârstei tinere, pare stăpân pe propria scriitură și, din fericire, scrie o proză străină de convențiile sterile ale noului roman francez și ale epigonilor săi.

Sfârșitul lui Eddy Bellegueule
Sfârșitul lui Eddy Bellegueule
Édouard Louis
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram