Rusia lui Putin

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 17 August, 2022
2545

Mi-e greu să cred că sunt cititori care nu au auzit până acum de Anna Politkovskaia, dar dacă există, ar trebui să spun din start că a fost una dintre cele mai curajoase și incisive voci din presa independentă din Rusia, celebră pentru investigațiile sale din timpul celui de-al doilea război din Cecenia și care a fost ucisă în 2006, probabil de serviciile secrete rusești sau cineva din preajma lor.

Despre ce scrie Politkovskaia? Despre excesele societății rusești din timpul lui Putin: mafie, corupție generalizată, justiția îngenuncheată de interesele noilor îmbogățiți și de ordinele politice, salariile mizere, inclusiv cele militare, lucru la care sincer nu mă așteptam. Unele dintre cele mai dure materiale sunt totuși despre crimele de război din Cecenia, condamnări fictive de partea cecenilor și dosare uitate prin sertare când vine vorba de anchete în care e implicată armata rusă. La fel, prezentarea asediului de la teatrul din Moscova și a masacrului de la școala din Beslan arată cât de puțin contează pentru Putin și pentru oficialitățile politice rusești viața oamenilor simpli.

Am citit multe cărți despre Rusia, dar sentimentul de infern și de deznădejde pe care ți-l transmit reportajele și anchetele Annei Politkovskaia e greu de descris și e nemaiîntâlnit până acum în niciuna dintre cărțile despre regimul lui Putin. Sincer, cred că un asemenea volum e absolut necesar pentru a înțelege excesele armatei ruse în conflictul din Ucraina și mai ales primitivismul și proastă funcționare a armatei. Cât despre admiratorii societății rusești de pe la noi, poate că unele din anchetele de aici i-ar trezi la realitate: nici în cele mai rele momente ale ei societatea românească nu a trecut prin ce trec rușii obișnuiți. Iar acest lucru ar trebui să ne îngrozească, să ne pună pe gânduri și să ne avertizeze că lucrurile în politica internă și externă se pot deteriora rapid, aproape ireversibil.

Rusia lui Putin
Rusia lui Putin
Anna Politkovskaia
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram