Memoriile unui mercenar din grupul Wagner

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 25 Iulie, 2022
2545

Marat Gabidullin e primul soldat angajat în gruparea de mercenari Wagner care nu doar că are curajul de a ieși în față și a povesti experiențele sale de pe front, ci o face într-un mod ieșit din comun: scrie un volum de memorii, expresiv, detaliat, bine documentat, suficient de antrenant încât să-l confunzi pe alocuri cu un roman de război.

Extrem de importantă această mărturie despre Compania privată Wagner, o armată privată rusească nerecunoscută de autoritățile rusești, dar folosită de acestea aproape în toate conflictele recente în care Rusia a avut un interes direct: primul conflict din Ucraina, apoi Siria și diverse conflicte africane, iarăși Ucraina imediat ce s-a anunțat „operațiunea specială” din acest an. Dacă rușii nu recunosc existența companiei Wagner, cu multele ei derapaje bine documentate de presa occidentală, Marat Gabidullin descrie bine traseul său de la propria recrutare până la întreaga implicare a mercenarilor ruși în invazia din Ucraina sau ajutorul oferit de Rusia lui Bashar al-Assad în lupta contra opozanților. Așa aflăm cât de coruptă e armata rusească, cât de derutante sunt interesele rusești în politica externă și cât de puțin contează viața militarilor pentru politicienii ruși, aflăm detalii despre dotările și pregătirea militară a mercenarilor, dar și a trupelor regulate rusești.

Gabidullin nu e un opozant al lui Putin, deseori poziția sa coincide cu politica oficială rusească. Și nicidecum un naiv sau un nevinovat prins în această „joacă” de-a armata privată. Chiar el recunoaște undeva la începutul volumului că fusese educat doar pentru război. Însă scrie această carte dintr-un sentiment de frustrare. Frustrare că a fost mințit, că deseori camarazi de-ai săi au fost uciși degeaba, că nu li s-a recunoscut contribuția în niciunul dintre conflictele la care au luat parte, că ofițerii armatei ruse se lăudau cu victoriile trupelor Wagner, deși niciun militar rus nu pășise în linia întâi. În cele din urmă, Gabidullin nu e de acord nici cu invazia Ucrainei, despre milițiile acelor provincii marionetă din estul Ucrainei are doar amintiri neplăcute. Simte că există o tensiune, un soi de fractură foarte dură între misiunea sa patriotică de a lupta pentru țară și interesele meschin-financiare ale conducerii politice sau militare. Și din acest conflict se naște acest volum, incredibil de bine și expresiv scris, excelent documentar pentru cei interesați de războiul civil din Siria și lupta contra ISIS.

Merită citit? Cu siguranță, e încă o carte ce confirmă duplicitatea din politica externă rusă și minciunile pe care această politică le servește propriei populații pentru a găsi pretexte conflictelor de astăzi.

Memoriile unui mercenar din Grupul Wagner
Memoriile unui mercenar din Grupul Wagner
Marat Gabidullin
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram